Η πόλη – φάντασμα της Ιταλίας που ήταν ελληνική αποικία και εγκαταλείφθηκε πριν από 40 χρόνια!!! | Sugklonistiko
cazoo.gr
cazoo.gr
5

Η πόλη – φάντασμα της Ιταλίας που ήταν ελληνική αποικία και εγκαταλείφθηκε πριν από 40 χρόνια!!!

Smiley face
Εκεί γυρίστηκε η ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace»… Η Craco είναι μια πόλη-φάντασμα της Ιταλίας που βρίσκεται στην επαρχία Ματέρα. Εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία έχουν μετατ...

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace»…

Η Craco είναι μια πόλη-φάντασμα της Ιταλίας που βρίσκεται στην επαρχία Ματέρα. Εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη.

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Αποτέλεσε σκηνικό γυρισμάτων για την ταινία του Φραντσέσκo Ρόσι «Τhree Brothers” και για την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace».

Ιδρύθηκε από τους έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που γινόταν ο αποικισμός της Ιταλίας. Ονομάστηκε Μοντεντόρο και οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν Έλληνες που ζούσαν στην παραθαλάσσια πόλη Μεταπόντο.

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

Χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου ύψους 400 μέτρων. Βρισκόταν σε σημαντική στρατηγική θέση, καθώς είχε πανοραμική θέα και ήλεγχε την περιοχή. Tα κτίρια ήταν στραμμένα στην κοιλάδα του ποταμού Cavone….

1
Η Κράκο βρίσκεται στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτα στην επαρχία Ματέρα…

Το 1060 ήταν μοναστικό κέντρο και μετονομάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αρνάλντο σε «Grachium», που σημαίνει «μικρό ανώμαλο έδαφος».

Τους επόμενους αιώνες πέρασε στην κυριότητα διάφορων Ευρωπαίων αρχόντων. Ένας από αυτούς μετέτρεψε την πόλη σε στρατιωτικό κέντρο και έχτισε τον πύργο που δεσπόζει στην κορυφή, ο οποίος λειτούργησε ως φυλακή.

Τα επόμενα χρόνια ιδρύθηκε πανεπιστήμιο, χτίστηκαν τέσσερα παλάτια και ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε.

Η μεγάλη ακμή που γνώρισε έληξε όταν έπεσε επιδημία πανούκλας, η οποία στοίχισε τη ζωή στους μισούς κατοίκους.

2
Το 1277 αριθμούσε 2.590 κατοίκους. Κατακτήθηκε και από τον Ναπολέοντα, ο οποίος την έχασε από τους υποστηρικτές του οίκου των Βουρβόνων.

Τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι της πόλης ασχολούνταν περισσότερο με τη γεωργία.

Ωστόσο, οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για καλλιέργεια και τα εδάφη ήταν άγονα, γι’ αυτό πολλοί ξενιτεύτηκαν προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη ζωή.

3
Το 1815 η πόλη χωρίστηκε σε δύο συνοικίες. Το 1922 αριθμούσε μόλις 600 κατοίκους από 2.000 που είχε παλαιότερα.

Οι σεισμοί που έπληξαν την περιοχή και το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι κάτοικοι του Κράκο μετανάστευαν στη Βόρεια Αμερική, όπως πολλοί συμπατριώτες τους. Το 1980 η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η μορφολογία του εδάφους και οι συχνές κατολισθήσεις έκριναν τα κτίρια ακατάλληλα για κατοίκηση. Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε μια νέα πόλη στην κοιλάδα, την Craco Peschiera, η οποία απείχε λίγα χιλιόμετρα από την παλιά. Από τότε η Craco ερήμωσε και μετατράπηκε σε σκηνικό γυρισμάτων για κινηματογραφικές παραγωγές και έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ταξιδιώτες της Κάτω Ιταλίας….

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Διαβάστε περισσότερα

×