Σερβία: Η γκέι πρωθυπουργός πήγε στο Pride και ο παπάς μετά καθάριζε με αγιασμό τους δρόμους | Sugklonistiko

Σερβία: Η γκέι πρωθυπουργός πήγε στο Pride και ο παπάς μετά καθάριζε με αγιασμό τους δρόμους

Smiley face
Το Pride του Βελιγραδίου μέχρι και πέρυσι απασχολούσε μόνο τις τοπικές εφημερίδες αλλά και τα blog της gay κοινότητας για το κλίμα τρομοκρατίας και τις επιθέσεις που δέχονταν από ακροδεξιούς και θρησκόλήπτους όσοι συμμετείχαν σε αυτό. Την Κυριακή το σερβικό Pride μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό καθ...

Το Pride του Βελιγραδίου μέχρι και πέρυσι απασχολούσε μόνο τις τοπικές εφημερίδες αλλά και τα blog της gay κοινότητας για το κλίμα τρομοκρατίας και τις επιθέσεις που δέχονταν από ακροδεξιούς και θρησκόλήπτους όσοι συμμετείχαν σε αυτό.

Την Κυριακή το σερβικό Pride μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό καθώς σε αυτό συμμετείχε για πρώτη φορά γκέι πολιτικός και μάλιστα όχι όποιος και όποιος, αλλά η πρωθυπουργός της χώρας Ana Brnadic. Όπως ήταν αναμενόμενο το Pride του Βελιγραδίου συγκέντρωσε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας μίας και αναφέρθηκαν σε αυτό το πρακτορείο Reuters και τον βρετανικό Independent ως τους Japan Times.

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

«H κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες» δήλωσε η πρωθυπουργός Brnadic. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η διαφορετικότητα καθιστά την κοινωνία μας ισχυρότερη, ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα«.

Στην περίπτωση της Σερβίας στον συγκεκριμένο τομέα δεν μιλάμε για άλμα αλλά μάλλον για ταξίδι στο φεγγάρι αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από επτά χρόνια υπερεθνικιστές, με την ανοχή και της αστυνομίας, είχαν επιτεθεί στην πορεία στέλνοντας δεκάδες συμμετέχοντες βαριά τραυματισμένους στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου. Αποτέλεσμα ήταν το Pride να διακοπεί έως και το 2015.

Είχε μεσολαβήσει η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της – για περισσότερες ελευθερίες στις μειονότητες της χώρας μεταξύ των οποίων και των γκέι.

Πέρα όμως από την κυβέρνηση που όπως αποδεικνύει έχει κάνει σημαντικά βήματα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κοινωνία. Ακόμη και στις πιο νεαρές ηλικίες η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως φαίνεται και στο χάρτη το 66% των Σέρβων ηλικίας 18-34 δηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία. Φυσικά τα ποσοστά αυτά είναι πιο απόλυτα στις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Απόδειξη του πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μία εκδήλωση που συμμετέχουν ομοφυλόφιλοι αποτελεί το παρακάτω video όπου ένας ιερέας ακολουθεί τους δρόμους που πέρασε το Pride στο Βελιγράδι και τους «καθαρίζει» με αγιασμό…

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

×