Σοκ στα ΑΤΜ: Τι είδαν όσοι πήραν την πρώτη σύνταξη – Απίστευτη μείωση | Sugklonistiko
cazoo.gr
cazoo.gr
55

Σοκ στα ΑΤΜ: Τι είδαν όσοι πήραν την πρώτη σύνταξη – Απίστευτη μείωση

Smiley face
Ποια η απίστευτη μείωση σε όσους πήραν πρώτη φορά σύνταξη; Δραματικές είναι οι μειώσεις των νέων συντάξεων που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, με όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά να βλέπουν τις αποδοχές τους να μην έχουν καμία σχέση με εκείνες ...

Ποια η απίστευτη μείωση σε όσους πήραν πρώτη φορά σύνταξη;

Δραματικές είναι οι μειώσεις των νέων συντάξεων που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, με όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά να βλέπουν τις αποδοχές τους να μην έχουν καμία σχέση με εκείνες που ανέμεναν.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Καθημερινή», έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.

Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αλλά και τα πρώτα στοιχεία που προέρχονται από τον ΕΦΚΑ, οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

• Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.

• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Μειώσεις αλλά και αυξήσεις για τους φτωχότερους φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και τη συμφωνία με τους θεσμούς, βρίσκεται σε εξέλιξη ο υπολογισμός των συντάξεων, με τον νέο τρόπο ώστε τα ποσά να αντιπροσωπεύουν το νέο σύστημα. Αυτό θα φέρει μειώσεις για τους περισσότερους νέους συνταξιούχους αλλά παράλληλα κρύβει και αυξήσεις σε ορισμένους με χαμηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων αιτήσεων που εκκαθαρίζουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, έρχονται μεγάλες μειώσεις στους περισσότερους, που συνοδεύονται από μικρές κυρίως αυξήσεις σε λίγους συνταξιούχους.

Στους «ωφελημένους» του νέου συστήματος ανήκουν συνταξιούχοι που έχουν πληρώσει μικρότερες εισφορές και έχουν ασφαλιστεί για λιγότερα από 30 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2020 θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης περίπου 200.000 ασφαλισμένοι, αλλά οι συντάξεις που θα πάρουν, δεν είναι αυτές που υπολόγιζαν με το παλιό σύστημα. Μάλιστα, αναμένεται ότι θα υποστούν περικοπές έως και 30% της συνολικής σύνταξης!

Αυτές βέβαια θα είναι οι ακραίες περιπτώσεις. Οι μέσες μειώσεις εκτιμάται θα είναι στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν πέντε διακριτές ομάδες νυν εργαζομένων.

Αυτές είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι και ακόμα περισσότερο όσοι έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας ή ανήκουν στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι «προνομιούχοι» σφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές, πάνω από 1.500 ευρώ που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά από 30 χρόνια ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΤΕΒΕ, πριν γίνει ΟΑΕΕ σε μέσες και υψηλές κατηγορίες, αφού αναμένεται να χάσουν περίπου 220 ευρώ, οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ όσα χρόνια ασφάλισης και αν έχουν.

Με το νέο σύστημα οι χαμηλές συντάξεις αυξάνονται, ειδικά σε περιπτώσεις συνταξιούχων με μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 700 ευρώ και λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι τυχεροί, είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεικτές αποδοχές πέριξ των 1.οοο ευρώ, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ, δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχωρούν με 20ετία ή 25ετία, καθώς και ασφαλισμένοι στα πρώτη Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές.

Παράδειγμα, μία από τις πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης που έχει εκδοθεί με το νέο σύστημα προβλέπει ότι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που έκανε αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 έχοντας στις καρτέλες του 10.800 ένσημα, 37 έτη ασφάλισης και αναγνωρισμένα πλασματικά έτη και συντάξιμες αποδοχές που υπολογίστηκαν σε 2.951 ευρώ, με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.720 ευρώ, αλλά ο νέος τρόπος βγάζει σύνταξη 1.478 ευρώ, δηλαδή 242 ευρώ λιγότερα!

Στα 1.478 ευρώ περιλαμβάνονται το 100% της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 384 ευρώ, και στο σκέλος της Ανταποδοτικής Σύνταξης άλλα 1.094 ευρώ. Αυτό γιατί το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 37,07% .

Στον αντίποδα, , ασφαλισμένος με 15ετία δηλαδή 4.500 ένσημα, βγαίνει στη σύνταξη μετά από 23,5 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.092 ευρώ. Αυτός ανήκει στους κερδισμένους του νέου συστήματος, καθώς αντί για τα 417,71 ευρώ, σύνταξης που θα έπαιρνε, τώρα θα παίρνει 594,35 ευρώ το μήνα ή συγκριτικά 176,64 ευρώ παραπάνω.

Στα 594,35 περιλαμβάνονται 384 ευρώ εθνικής σύνταξης και το ανταποδοτικό μέρος με 210,35 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 19,26%.

Πηγή:  protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

×