Εκατοντάδες πιστοί από όλον τον κόσμο στην Κέρκυρα για την σημερινή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα | Sugklonistiko

Εκατοντάδες πιστοί από όλον τον κόσμο στην Κέρκυρα για την σημερινή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Smiley face
Εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία βρίσκονται στην Κέρκυρα, προκειμένου να παραβρεθούν στην αυριανή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη από τις συνολικά τέσσερις λιτανείες του Αγίου στο νησί. Η αυριανή λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδω...

Εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία βρίσκονται στην Κέρκυρα, προκειμένου να παραβρεθούν στην αυριανή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη από τις συνολικά τέσσερις λιτανείες του Αγίου στο νησί.

Η αυριανή λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που γίνεται νωρίς το πρωί, θυμίζει σε όλους το θαύμα που έκανε ο Άγιος για να σώσει το νησί από τους Οθωμανούς, όταν, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, τον Ιούλιο του 1716 οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί και να κυριεύσουν τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Ο πιστός κερκυραϊκός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του. Τότε, ανέλπιστα, όπως αναφέρει η εκκλησιαστική παράδοση, στις 9 Αυγούστου ξέσπασε στο νησί μία καταστρεπτική καταιγίδα. Τα πλοία των Τούρκων έγιναν κομμάτια, το Φρούριο έμεινε απόρθητο, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων. Γρήγορα διαδόθηκε η είδηση ότι πολλοί Τούρκοι στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγερου να βγαίνει από τον ομώνυμο ιερό ναό και να τους διώχνει με αναμμένο πυρσό.

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

Το ξαφνικό μπουρίνι μέσα στο καλοκαίρι και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε ανάγκασαν του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρησή τους στις 11 Αυγούστου αποδόθηκε στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα που τιμάται εκ τότε κάθε χρόνο με θρησκευτική λαμπρότητα.

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα αποτυπώθηκε σε όλα τα θρησκευτικά βιβλία, ενώ εκατοντάδες είναι οι πιστοί από κάθε γωνιά της γης που έρχονται για να εκπληρώσουν το τάμα τους στο Άγιο, για το δικό τους προσωπικό θαύμα.

Κάθε χρόνο η πλατεία Σπιανάδα πλημμυρίζει από δεκάδες πιστούς που θα καταλύσουν στην πλατεία, προκειμένου νωρίς το πρωί να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου.

Από προηγούμενη χρονιά

Τη λιτανεία θα συνοδεύουν αρχιερείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι Φιλαρμονικές του νησιού, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν θα λάβει χώρα και το Β’ Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ του χριστιανικού πολιτισμού «Ρωσία-Ελλάδα: μαζί διά μέσου των αιώνων».

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού πολιτιστικού κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ», Αρτέμ Λαέφσκι, «το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στις ελληνορωσικές σχέσεις και την ελληνορωσική φιλία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ στηρίζεται από τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλο, τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας».

https://www.youtube.com/watch

Από προηγούμενη χρονιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Ιστορικό Δημαρχείο τα εγκαίνια δύο εκθέσεων με τίτλο «Βλαντιμίρ Πούτιν: οι πινελιές στο πορτραίτο» και «Ο αήττητος ναύαρχος Φιοντόρ Ουσακώφ», ενώ θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ουσακώφ. Τέλος, αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλίες της Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ, της κρατικής ακαδημαϊκής ορχήστρας «ΡΩΣΙΑ» και της παιδικής χορωδίας «Σόλμπα» του Νικόλο- Σόλμπινσκι γυναικείου μοναστηρίου.

«Πρόκειται ένα Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ του χριστιανικού πολιτισμού που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα για δεύτερη φορά και με αυτό ανοίγονται δρόμοι συνεργασίας μεταξύ κερκυραϊκών και ρωσικών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων και σωματείων», τόνισε ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.

[newsit]

 

Διαβάστε περισσότερα

×