Ο παιδίατρος Α.Δαρζέντας εξηγεί «τι στο καλό γίνεται με την Ιλαρά» και πρέπει να μάθουμε όλοι | Sugklonistiko

Ο παιδίατρος Α.Δαρζέντας εξηγεί «τι στο καλό γίνεται με την Ιλαρά» και πρέπει να μάθουμε όλοι

Smiley face
Συναγερμό για τα κρούσματα της ιλαράς που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τ...

Συναγερμό για τα κρούσματα της ιλαράς που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα έχει σημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους”. Ο Παιδίαστρος Αντώνης Δαρζέντας, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έχει εκτεταμένα γράψει ενάντια στο “αντιεμβολιστικό κίνημα”, αναφέρει παρακάτω τι ισχύει για την Ιλαρά και τα εμβόλια. Επειδη πάνω απο τη χώρα πλαναται το “Μα τι στο καλό γίνεται με την ιλαρα.Αφού εμεις την περάσαμε και δεν πάθαμε τίποτα” Ας δουμε λοιπόν με βάση στοιχεια των Ελληνικών και των διεθνών οργανισμών γιατί φοβόμαστε την ιλαρά και γιατί εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κάνουμε ένα συνεχή αγώνα να την εξαφανίσουμε.

Πρώτα από ολα .Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος .Στους 10 επίνοσους οι 9 θα την κολλήσουν σίγουρα. Αυτό σημαίνει πως θα την περάσει σε μια επιδημία σχεδόν όλοκληρος ο πληθυσμός.

Ας δούμε αρχικά μερικά ιστορικά στοιχεία . Η ιλαρα έχει υπολογιστεί ότι έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους ανθρώπους απότι η πανούκλα. Μόνο τα τελευταία 150 χρόνια έχουν καταλήξει εξαιτίας της περιπου 200 εκατομ άνθρωποι. Σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι επίνοσοι η ιλαρά εξολοθρεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού αυτού .Φαινεται πως ο πολιτισμός των Ίνκας στην κεντρική Αμερική εξολοθρεύτηκε από την Ιλαρά.

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

Στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα πριν από 100 χρόνια ήταν περίπου 50% ,δηλαδή τα μισά παιδια πέθαιναν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους .Μια απο τις κύριες αιτίας ήταν τα παιδικά νοσήματα. Ακούστε τώρα μερικά νούμερα που αφορούν τα σύγχρονα χρόνια και τις “πολιτισμένες” κοινωνίες. H συχνότερη επιπλοκή της είναι η διάρροια η οποία συμβαινει περιπου στο 8% και η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει καλή υγειονομική πρόσβαση. Οξεία μέση ωτίτιδα στο 7% . Πνευμονία με συχνότητα στο 6% η οποία είναι υπέυθυνη για το 60% των θανάτων σπο ιλαρά.

Ένα ατομο στα χίλια αναπτύσει εγκεφαλίτιδα .Κατα τη διαρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ,αποβολή του εμβρύου και χαμηλό βάρος γέννησης . Συνολικά η θνητότητα της νόσου σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι 3 στα 1000 άτομα .Ένα μεγάλο ποσοστό από τους πάσχοντες από ιλαρά θα χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία που μπορεί να φτάσει και το 20% .Τα ποσοστά θνητότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να είναι και 25 με 30%. Και κάτι πολύ σημαντικό το οποίο εγώ προσωπικά το τονίζω συνεχώς αλλα ελάχιστα έχει περάσει στον πολύ κόσμο. Αν δούμε τα άτομα που πέθαναν από ιλαρά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν όχι γιατί δεν ήθελαν ,αλλά γιατί δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν. Δηλαδη μικρά βρέφη κάτω τους έτους και άτομα με νοσήματα που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Προσφατα στην Ιταλία παιδί με λευχαιμία κατέληξε από ιλαρά.Στη Ρουμανία τα περισσότερα νεκρά παιδιά ήταν βρέφη κατω του έτους .

Μπορεί λοιπόν αν δεν έχεις εμβολιαστεί εσύ να περασεις την ιλαρά στο πόδι αλλά να τη μεταδόσεις σε κάποιον και αυτός να καταλήξει.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει να είναι σωστά εμβολιασμένος ο πληθυσμός γιατί προστατεύει και τα μέλη του που δεν μπορουν να προστατευθούν .

Το να αρνείσαι να εμβολιαστείς εσύ και το παιδί σου είναι σαν να αρνείσαι να υπακούσεις στο κόκκινο φανάρι ή σαν να οδηγείς στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού. Το να έχεις το παιδί σου και τον εαυτό σου σωστά εμβολιασμένο είναι πέρα από μια σωστή πράξη υγείας μία τεράστια καινωνική συνεισφορά στην προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας ,είναι μια πράξη ευθύνης , αγάπης και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Πηγή : alfavita.gr

 

 

Διαβάστε περισσότερα

×